Games (728x90)

Spreekbeurten en Werkstukken

Een spreekbeurt houden of een werkstuk maken kan een karwei zijn. We beginnen natuurlijk met het bepalen van een onderwerp. Waar gaan we over schrijven of spreken.

Een spreekbeurt houden kan heel spannend zijn. En een werkstuk schrijven kan soms lastig zijn.

Onderwerp voor een spreekbeurt of werkstuk

Bij het kiezen van een onderwerp is het altijd fijn als je het onderwerp ook leuk en interessant vindt. Kies een onderwerp dat bij je past. Ook moet je natuurlijk rekening houden met hoelang je werkstuk of spreekbeurt mag zijn. Als het bijvoorbeeld een kort werkstuk of spreekbeurt is, is het niet handig om een heel moeilijk onderwerp te kiezen. Echter als je een lang spreekbeurt moet houden of veel schrijven voor een werkstuk, dan kan je een moeilijker (uitgebreider) onderwerp kiezen.

Wanneer je je onderwerp heb bepaald kan je informatie zoeken. Informatie zoeken voor spreekbeurten en werkstukken kan door middel van boeken, die je uit een bibliotheek kan halen, of met het internet. Let wel op dat je informatie niet klakkeloos overneemt. Maak je eigen draai eraan. Vertel altijd in je eigen woorden over je onderwerp. Leraren weten soms precies waar de informatie vandaan komt en zijn minder blij wanneer je alles zomaar over hebt genomen.

Ook kan je naast informatie ook plaatjes verzamelen. Plaatjes geven je spreekbeurt en werkstuk meer kleur.

Wat ook belangrijk is dat je moet proberen een structuur aan te brengen bij je spreekbeurten en werkstukken. Zorg voor inleiding, een middenstuk en slot. Bij een spreekbeurt kan je de luisteraars op het eind ook de kans geven om vragen te mogen stellen.


Leave a Reply