Games (728x90)

Spreekbeurt over Snoep

Wat heerlijk om een spreekbeurt te houden over snoep. Het is gewoon een lekker onderwerp! Maar er is zoveel snoepgoed, over welk snoepgoed ga je je spreekbeurt houden? Ga je een algemeen verhaal houden over snoep, of kies je een specifiek soort snoep uit zoals Engelse drop of Chocolade. In ieder geval wordt het een lekker onderwerp!

Ontstaan van snoep

Snoep bestaat al een tijdje. Er zijn sterke aanwijzingen dat mensen zelfs in de oertijd snoep aten! Tja, wie houdt nu niet van een zoete smaak. Voor de mensen in de oertijd was snoepgoed meer in de vorm van zoete vruchten, zoals besjes.

De eerste echte snoepgoed is ontstaan met het ontstaan van zoetstof. Een zoetstof kan honing zijn. Honing werd al in de Stenen Tijdperk gebruikt om gerechten zoeter te maken. Ook in Egypte werd gewerkt aan snoepgoed. Zij gebruiken circa 2500 jaar voor Christus honing om hun gerechten zoeter te maken.

Suiker zit in veel snoepgoed en dat werd circa 3000 jaar voor Christus gebruikt door de mensen in India. Zij gebruikten suikkeriet om hun gerechten zoeter te maken.

Kortom gerechten worden al heel lang zoeter gemaakt door gebruik van honing en suikerriet, maar snoepgoed zoals wij het kennen is niet echt de gerechten van avondeten. Nee, snoepgoed zelf ontstond wat later, namelijk in de 16de eeuw. Snoep heette vroeger suikerwerk en is ontstaan bij onze buurland België!

Snoepgoed was in de 16de eeuw nogal prijzig, omdat suiker gehaald werd uit suikerriet. In 1747 vond weer een buurland, maar nu Duitsland, uit dat suiker ook getrokken kon worden uit bieten. Snoepgoed werd toen een stuk goedkoper.

Verschillende soorten snoep

Er zijn zoveel verschillende soorten snoep. De één is nog lekkerder dan de ander. En voor iedereen is er wel een snoepgoed wat in de smaak valt. Enkele vormen van snoepgoed zijn:

  • Winegums;
  • Kauwgom;
  • Drop;
  • Chocolade.

Bij ieder soort zijn daarop weer vele varianten. Zo heb je kauwgom in de smaken menthol, aarbeien, bosvruchten en noem maar op!

Wie maakt snoep?

Snoep kan je natuurlijk zelf maken, maar de meeste snoep wordt gemaakt door grote bedrijven zoals Haribo en Katja.

Wat zit zoal in snoep?

Snoep kent verschillende varianten en dus zijn de ingrediënten ook anders. Veelal zit er suiker in om de snoepgoed zoeter te maken, maar er zijn ook vele snoepgoed suikervrij. In suikervrij snoepgoed worden dan andere zoetstoffen toegevoegd. Suikervrije snoepgoed wordt steeds populairder.

Ook zit in veel snoepgoed kleur- en smaakstoffen. Zo krijgt snoepgoed niet alleen leuke kleuren, maar smaakt het ook nog eens extra lekker!

Tips voor een spreekbeurt over snoep

  • Neem snoep mee als dat mag! Een zakje snoep hoeft niet duur te zijn en misschien vind je het wel leuk om uit te delen. Ook kan je er een soort prijsvraag van maken. Aan het eind van je spreekbeurt kun je een soort wedstrijd houden met vragen over je spreekbeurt. Wie de juiste antwoord het snelst geeft, krijgt dan een snoepje.
  • Kies een specifiek soort snoepgoed uit en bespreek dat verder uit tijdens je spreekbeurt. Kies bijvoorbeeld kauwgom uit en vertel hoe kauwgom wordt gemaakt.
  • Misschien niet zo leuk, maar je kan ook vertellen over de nadelen van teveel snoep eten. Zo kan je er dik van worden en gaatjes krijgen.

 


Leave a Reply