Games (728x90)

Spreekbeurt over Honden

Een spreekbeurt houden over honden kan misschien lastig zijn, omdat er zoveel over honden te vertellen valt. Zo heb je grote honden, maar ook kleine honden. Er zijn zoveel hondenrassen met ieder hond wordt weer gekarakteriseerd door weer verschillende eigen kenmerken. Ook heeft ieder ras of zelfs hond weer zijn eigen gewoontes.

In het begin van je spreekbeurt over honden vertel je waarom je gekozen hebt voor het onderwerp honden. Misschien moet je je spreekbeurt niet houden over honden in het algemeen, maar moet je het wat kleiner maken. Je kan het bijvoorbeeld houden over je eigen hond, een bekende hond (zoals Lassie) of over een specifiek ras. Ook een leuk onderwerp is misschien de blindegeleidenhonden, hulphonden of de politiehonden.

Nu volgt wat algemene info over honden die je kan gebruiken voor je spreekbeurt over honden!

Inleiding over honden

Veel mensen hebben een hond als huisdier, maar honden worden ook geregeld gebruikt als politiehond of als hulphond voor blinden of voor hulpbehoefenden. Bijna iedereen weet wel hoe een hond eruitziet. Zo heeft een hond vier poten met daaraan aan ieder poot weer vier tenen. Honden hebben zachte voetzooltjes waardoor ze niet uitglijden en staan bekend om hun sterke reukzin. Ook kunnen honden heel goed horen.

Honden hebben een vacht, maar bij ieder ras is deze weer anders. Zo hebben sommige honden een dikke vacht en weer andere hebben een wat dunnere vacht.

Een hond kan ongeveer 15 jaar oud worden. Een mannetjes hond wordt ook wel een reu genoemd, de vrouwelijke versie is een teef en een pasgeboren hond is een puppie.

Zintuigen van de honden

Honden beschikken over een goed gehoor. Honden kunnen goed horen, maar kunnen ook goed ruiken en zien. Honden hebben een ontzettend sterke neus en hierom worden honden ook weleens gebruikt voor het opsporen van drugs of om andere sporen te vinden. Geuren speelt voor het leven van een hond een grote rol. Zo verspreiden honden hun geur om een territorium af te bakenen. Gezegd wordt dat honden goed kunnen ruiken vanwege hun natte neuzen.

Afstamming van de honden

Honden zijn roofdieren. Honden stammen af van de hondachtigen, net als de wolven. Sommige honden lijken dan ook bijna op wolven. Wilde honden hebben vaak betere zintuigen dan de gewone honden als huisdier. Wilde honden, zoals jakhalzen en coyotes, hebben vaak betere zintuigen omdat ze die ook nodig hebben om te overleven.

Honden verzorgen

Honden moeten regelmatig worden uitgelaten. Een boswandeling is bijvoorbeeld gezond voor een hond. Sommige honden hebben ook een sterke behoefte aan rennen.

Daarnaast moeten honden natuurlijk eten en drinken krijgen. Honden eten graag vlees en drinken water. Honden krijgen vaak hondenbrokken waarin alle noodzakelijke ingedriƫnten zitten. Een hond kan niet alles eten. Zo houden honden niet van chocolade, want dat is toxisch eten voor hun.

Veel hondeneigenaren wensen ook dat hun hond zindelijk is. Speciale hondencursussen zijn beschikbaar om een hond zindelijk te maken. Ook kan met een hondencursus de hoeveelheid geblaf verminderd worden. Onthoudt wel dat blaffen grommen natuurlijke eigenschappen zijn van een hond.

Tot slot kunnen honden last krijgen van hun gezondheid of vlooien krijgen. Ga hiervoor naar een dierenarts.

  • Een spreekbeurt over honden kan ook specifiek gaan over de verzorging van honden.

Hondenrassen

Er zijn ongeveer 400 verschillende hondenrassen. Daarnaast zijn er ook bastaard honden. Een bastaard hond bestaat uit een mengelmoes van hondenrassen. Veelal wordt gezegd dat bastaardhonden erg lieve honden zijn.

Enkele hondenrassen zijn:

  • Chihuahua
  • Rottweiler
  • Golden Retriever
  • DalmatiĆ«r
  • Er zijn nog vele andere rassen. Misschien kan je tijdens je spreekbeurt over honden een ras uitkiezen en daar uitgebreid informatie over geven.

Tips voor een spreekbeurt over honden

  • Zoals al eerder gezegd is er veel informatie over honden beschikbaar. Een onderwerp zoals honden is eigenlijk een te groot onderwerp voor een spreekbeurt. Probeer een onderdeel over honden te kiezen, zoals bijvoorbeeld de verzorging van een hond. Ook kan je wellicht een specifiek ras uitkiezen voor een spreekbeurt. Ook kan je je spreekbeurt houden over de rol die een hond kan vervullen. Zo zijn er drugshonden die speciaal getraind zijn om drugs op te sporen, maar ook de blindegeleidenhonden zijn onmisbaar in onze samenleving.
  • Heb je een hond als huisdier, vraag dan of die misschien bij je spreekbeurt aanwezig mag zijn.
  • Verzamel plaatjes over honden of misschien nog leuker een dvd! Dit maakt je spreekbeurt wat afwisselender!

Leave a Reply