Games (728x90)

Spreekbeurt over Dolfijnen

Een spreekbeurt over Dolfijnen, is geen spreekbeurt over vissen. Dolfijnen zijn namelijk zoogdieren, net als honden en paarden. De dolfijn heeft namelijk longen, iets waar veel mensen zich in vergissen! Wanneer we aan dolfijnen denken, zien we vaak de tuimelaardolfijn voor ons. Maar ook de dolfijnen kent verschillende soorten. Zo zijn er maar liefst 35 soorten dolfijnen. De dolfijnen verschillen in formaat en kleur.

Wanneer je een spreekbeurt of werkstuk wilt houden over de dolfijn, kan je besluiten om bijvoorbeeld een specifieke soort uit te kiezen. Daarnaast kan je dan kort vertellen over de andere soorten. Ook is het misschien leuk om in je spreekbeurt of werkstuk het over bekende dolfijnen te hebben, zoals Flipper. Een spreekbeurt over dolfijnen is leuk, want er valt veel te vertellen. Voordat je een spreekbeurt gaat houden over de dolfijn, moet je in je inleiding vertellen waarom je voor deze prachtige zoogdieren heb gekozen.

Inleiding over Dolfijnen

Dolfijnen zijn zogezegd dus zoogdieren en om precies te zijn zijn dolfijnen zeezoogdieren. Een zeezoogdier is een warmbloedig dier met longen en zijn ergens (ooit) op hun lichaam behaard. Nu zijn dolfijnen niet echt behaard te noemem, maar ze hebben wel degelijk haar. Ze hebben kleine snorhaartjes bij hun geboorte die na twee weken ook weer kwijt.

Voorbeelden van zeezoogdieren zijn de zeehonden, walrussen, otters en zeeleeuwen.

Dolfijnen zijn beste grote dieren. Ze wegen ongeveer 200 tot 300 kilo en zijn dan ook nog eens tussen de 2 en 3 meter lang.

Bij de meste zoogdieren is het gemakkelijk om te zien of een dier een vrouwtje of een mannetje is. Bij de dolfijnen is dat wat lastiger. Bij de dolfijnen kun je het geslacht zien aan de onderkant van de buik.

Dolfijnen hebben een gladde en gestroomlijnde huid, waardoor ze zich makkelijk in het water kunnen voortbewegen. Veel dolfijnen zijn een mengelmoes van grijs, zwart en wit. Naast de prachtige huid hebben dolfijnen ook vinnen om zo beter in het water te kunnen zwemmen. Ze hebben 3 soorten vinnen, namelijk de borstvinnen, rugvin en de staart.

Zintuigen van een Dolfijn

Dolfijnen hebben een neus, maar niet op de plek waar we het eigenlijk vaak denken. De neus van de dolfijn bevindt zich niet op de snuit maar op de bovenkant van hun kop. Ze hebben namelijk een soort blaasgat op hun hoofd waarmee ze dus tijdens het zwemmen adem halen. Wanneer ze onder water gaan, is ook die blaasgat dicht. Dolfijnen hebben longen en zouden anders met een typische neus verdrinken.

Dolfijnen hebben ook oren, maar deze zijn heel klein. Desondanks kunnen dolfijnen heel goed horen. Dolfijnen staan ook bekend dat ze praten en praten zonder horen is lastig.

Natuurlijk heeft een dolfijn ook ogen. De ogen van een dolfijn zijn goed. Ze kunnen goed onder water kijken, maar ook bovenwater zien zij prima. De ogen van de dolfijn zijn aangepast om goed te kunnen kijken onder water. Onder water is het namelijk vaak donker en waziger. De ogen van de dolfijnen kunnen onafhankelijk van elkaar gebruikt worden. Zo kan een dolfijn tegelijk naar voren kijken, maar ook naar opzij.

Voedsel van een Dolfijn

Dolfijnen eten met een grote hoeveelheid tanden (circa 100 stuks) graag vis. Opmerkelijk is het dat ze die tanden niet gebruiken om vis te kauwen, want ze slikken vis gewoon in één keer door alsof het niets is. Dolfijnen eten verschillende soorten vis, zoals harig en makreel. Gezien de formaat van de dolfijn, eet een dolfijn ook best veel. Zo eet een dolfijn circa 7 kilo vis op een dag.

Dolfinarium

In Dolfinarium kunnen we prachtige dolfijnen zien en zelfs shows worden er gehouden. De dolfijnen houden daar trucs en stelen de show weg. Sommige mensen ervaren gevangenschap van dolfijnen zoals in een Dolfinarium als wreed, maar gezegd kan worden dat deze dolfijnen goed verzorgd worden en veel dolfijnen zijn die het niet in het wild zouden overleven.

Vijanden van de Dolfijn

De natuurlijke vijanden van een dolfijn zijn de haai en de orka. Dolfijnen zijn dan voer voor de haai en orka.

Tips voor een spreekbeurt over Dolfijnen

  • Ben je weleens naar het Dolfinarium geweest en heb je daar nog foto’s van? Laat het zien. Of misschien heb je wel in het buitenland gezwommen met dolfijnen en heb je daar foto’s van!
  • Vertel ook eens over bekende dolfijnen, zoals Flipper!
  • Voordat je je spreekbeurt vertelt kan je misschien met vragen aan je klasgenoten. Zo kan je bijvoorbeeld vragen of een dolfijn een vis of een zoogdier is. Ook kan je vragen of dolfijnen oren hebben en waar die dan zitten.
  • Over dolfijnen valt nog wil meer te vertellen dan wat hier is beschreven. Vind meer informatie op het internet en bezoek ook eens de website van Dolfinarium.

 

 


Leave a Reply